Dog Kingdom карти за игра

/ работа в процес /

 ♠ ♥ ♦ ♣

В този нов проект вложих цялата си любов към кучетата и образите им придобиха нова форма – специална колода карти за игра с името
Dog Kingdom. Луксозното тесте е изрисувано с елегантни кучета и птици, разработени с техниката на класическия акварел. Съдържа стандартните 52 карти и два допълнителни Жокера.

Създаването на картите като забавление се приписва на египтяните, индийците и гърците. В древни времена египетските свещеници са записвали цялата мъдрост на света върху 78 златни карти. 56 от тях – „Младши Аркани“ – станали обикновени карти за игра, а останалите 22 „Старши Аркани“ станали част от мистериозната колода на Таро, използвана за гадателство.  Името идва от египетската „та рош“ („пътя на царете“), а самите карти са донесени в Европа или от араби, или от цигани, за които често се смята, че идват от Египет.

Първите споменавания на карти за игра в Европа са към XIV век. През 1370 г. думата naipes (наипи – карти за игра) се появява в испанска книга със стихове. От 1377 г. се увеличават споменаванията на карти (най-често за забрани).Смята се, че всяка фигура в картите представлява определена историческа личност.

Петдесет и двете карти символизират 52-те седмици на годината, тринайсетте основни карти са символ на 13-те лунни месеца, а четирите бои са символ на 4-те сезона.

В процеса на работа настъпи етап на съзряване, при който проекта започна да изисква от мен като автор по-голямо задълбочаване и стремеж към съвършено изразяване на идеята, съдържанието и формата. Поради тази причина отделих повече от година да го преосмисля и преработя колкото бе нужно. Част от картите бяха прерисувани не веднъж в търсене на правилните дрехи, пози, най-добре пасващият персонаж, колорит и тн.

За разлика от класическите карти, които имат своята характерна и силна стилизация, в Dog Kingdom търсех живи образи, изобразени с техниката на класическият акварел, без каквато и да било компютърна намеса.

Цифрите и знаците на боите също са нарисувани на ръка.

― ПИКИ ―

Цветовият код за всички Пики е зелено, затова не случайно всички карти от тази боя са с еднакъв цвят дрехи. Короните им също са идентични. Поп, Дама и Вале от тази боя по образец са изобразявани с тъмна коса и тъмни очи и са единствените гледащи надясно заедно с двата Жокера. 

Пиките са символ на смелостта, опасността и войната. В бридж и бридж-белот това е боята с най-висока стойност. Пика буквално представлява оръжие с остър връх.

Асо Пика


Асòто, наричано още ас, асàк или туз, тази карта има специална история  в Англия. През XVII век, заради въвеждането на данъци, именно върху Асо Пика се поставя специален печат, който доказва, че таксата е платена. Така Асо Пика става по-голям символ от останалите карти, най-силната и високо ценена карта в колодата.

След продължително търсене на въздействащ и провокативен образ стигнах до финалния вид на картата – кралска птица ранена от копие / пика /.

 

Поп Пика

Поп Пика, наричана още Рига или Крал. Неговият образ беше категоричен от самото начало – достолепен черен доберман.
Смята се, че първообраза на Поп Пика е старозаветният Цар Давид.

Дама Пика 

Фаталната черна дама. Определено не ми беше лесно с нея, тя смени три образа докато се появи в този вид – строг, тъмен и изящен. 

Легендата разказва, че Дама Пика е била девица, която е живяла през XIII-ти век в едно село. Тя била най–красивото и желано момиче. Всички мъже в селото въздишали по нея, но тя не им обръщала внимание. Скоро отблъснатите ухажори се озлобили срещу нея и решили да я нападнат и обезобразят. След като извършили своето намерение, я прокудили от селото и я обявили за вещица. Като причина изтъкнали, че тя успяла да омае всички мъже в селото и околностите.

Обезобразено, момичето обикаляло дълго време из горите с мисълта за отмъщение. Тази мисъл я обсебила и тя лека-полека се превърнала в истинска зла вещица. Преди да умре направила необичайна магия- заточила своята зла сила в едно огледало. От този момент всеки, който застанел пред това огледало, след като я призове полудявал, защото в огледалото се появявало обезобразеното лице на вещицата, покрито с черен воал. Имало и такива, които привидно били пощадявани от гнева й. Тя им задавала три изключително сложни въпроса и след като не успеят да отговорят на тях, били затваряни при нея в огледалото и изчезвали завинаги от този свят, без да оставят никаква следа след себе си.

Вале Пика

Вале Пика е млад мъж изобразен в профил, известен още като едноокият Джак. Валетата са закичили в свойте шапки птичи пера. Същите пера, които имат птиците от Асата.


― КУПИ ―

Купите са с преобладаващ червен цвят и често са асоциирани с любовта. Поп, Дама и Вале са изобразявани със светла коса и тъмни очи, гледащи наляво. В бридж и бридж-белот боята е втора по стойност – след Пика и преди Каро.

Асо Купа

Купа произлиза от английската дума за чаша „cup“ , затова в Асо Купа ще забележите този съществен детайл в човката на малката птичка Червеногръдка.

Поп Купа

Краля на купите намерих в образа на една благородна Афганска хрътка. Смята се, че първообраз на Поп Купа е Карл Велики. Той често е изобразяван с меч, който държи зад главата си, сякаш я пронизва / много е вероятно това движение да има връзка със самоубийството му /.

Дама Купа

Кралицата на сърцата отново е Афганска хрътка с прилежно прибрани коси. Богато накичена с бижута и скъпи дрехи, Дама Купа носи усещането за превъзходство. Според легендата Дама Купа представлява Елизабет Йоркска, съпруга на Хенри VII.

Вале Купа

Младото Вале Купа е финна африканска хрътка Азавак. Силуетът на дрехата му напомня формата на сърце.

― КАРИ ―

Знаковият цвят за Карите е оранжево, което ще забележите като основен цвят на тяхното облекло. Короните им са със специфична за боята форма, украсена с диамант. Поп, Дама и Вале са изобразявани със светла коса и светли очи, гледащи наляво. 

Карите са символ на богатство и диаманти. В самото начало на играта са били изобразявани като монета.

Асо Каро

Асо Каро изобразява птицата кралско рибарче, което държи в клюна си златна монета / символа на боята /.

Поп Каро

Смята се, че първообраза на тази карта е Юлий Цезар, чието достолепие преоткрих в образа на непоколебимото и самоуверено хъски.

19×23 cм | акварел и молив

Дама Каро

Снежната кралица на Карото е бяло хъски със сини очи.

Вале Каро

Типичната грация на исканската хрътка Ибиса е въплатена във Вале Каро. Ще ви разкрия и един почти незабележим детайл – в яките на валетата можете да откриете символа на съответната боя като дантела украсяваща дрехата.

― СПАТИИ ―

Преобладаващият цвят за всички Спатии е ултрамарин. Поп, Дама и Вале са изобразявани с тъмна коса и светли очи, гледащи наляво. Знакът на Спатията символизира дървения кръст, на който бил разпнат Исус Христос.

Aco Спатия

Грациозна птица носи именно кръст в клюна си.

Няма случайни неща. В деня предвиден за завършването на тази илюстрацията, по време на сутрешната ми разходка в парка, намерих именно Асо Спатия.

Поп Спатия

Поп Спатия е представляван от Английски Сетер облечен във величествени кралски дрехи. В короната му се прокрадва знака на боята. Първообраз на тази карта е Александър Велики.

Дама Спатия

Дама Спатия е представлявана от елегантен Гордън Сетер. Освен в короната й, знака на боята е скрит и в колието й, а в дрехите ще забележите загатнат декоративният елемент от Асата.

Вале Спатия

Елегантният пойнтер, преметнал през рамо тъмно син плащ, изобразява Вале Спатия.

― ЖОКЕРИ ―
♠ ♥ ♦ ♣

Жокерът, глупакът или кралският шут, е мистериозна фигура в тази игра. В картите Таро той символизира всеки край и всяко начало, което съдържа сложното пътуване на живота. Той е „дива“ карта и може да бъде в различните игри както най-силната, така и най-слабата. Картата оригинално е въведена около 1860 г. за игри, в които да се използва като най-висок коз.

Жокерите в тестето Dog Kingdom са два, почти еднакви. Сякаш един раздвоен от лудостта си образ, се намира на двете карти с италиански хрътки. Следвайки примерите от старите класически карти за игра, цветовете, които съм избрала, са комбинация между червено с жълто и черно с жълто. Червеното и черното са двата ключови цвята, които се използват в играта на карти.

Първоначалната моливна рисунка.

Червеният и черният Жокер.
Висящата обица и златният зъб, който липсват при червеният Жокер.
Едва забележимото разместване на боите в дрехата на двата Жокера.

ГРЪБ
♠ ♥ ♦ ♣

Като логично продължение на Асата с кралски птици, гърба на картите е оформен по подобен начин с растителни орнаменти. Двете птици образуващи кръгова композиция, насочват към китайският символ Ин и Ян, началото и края, съвместно съществуващите и взаимно допълващи се противоположности, които преминават една в друга.

10% от продажбите ще бъдат дарени на фондация Aurora Pet Resue,
която спасява бездомни кучета и котки.


Официалното представяне на картите Dog Kingdom и изложба на оригиналите, ще се състои на 20-ти октомври в Музей за история на София
. Изложбата ще може да се види до 20-ти ноември 2021.

Налични за продажба от тук.